Italianen verdenken Cancellara van elektronische doping

Fabian Cancellara. ANP

Fabian Cancellara. ANP

DEN HAAG (GPD) – Hebben de strengere dopingcontroles in het wielrennen geleid tot een nieuwe vorm van bedrog? Voormalig profrenner Davide Cassani gaf op de Italiaanse televisiezender Rai een demonstratie van mechanische doping, volgens aanzwellende geruchten een nieuwe rage in het peloton.

Op het filmpje, dat ongeveer zes minuten duurt, is te zien hoe een klein fietsmotortje in het verticale gedeelte van het fietsframe wordt geschoven. Een tandwiel zorgt voor contact met de trapas, waardoor renners tot 100 watt extra vermogen zouden kunnen trappen.

Het nieuwe systeem zou Fabian Cancellara dit voorjaar de overwinning hebben opgeleverd in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Italiaanse video laat zien, nauwelijks waarneembaar weliswaar, dat de Zwitser eerst een knopje indrukt voordat hij in Vlaanderens Mooiste afstand neemt van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen. In Roubaix zou Cancellara dezelfde truc hebben gebruikt om medevluchter Björn Leukemans van zich af te schudden.

Volgens de internationale wielerunie is er geen enkel bewijs van mechanische doping in het peloton. De technische commissie van de UCI werkt niettemin aan een scanner die verborgen motortjes in de frames moet detecteren. Bij grote wedstrijden zullen alle fietsen binnenkort worden gecontroleerd. Davide Cassani acht het effect van mechanische doping intussen bewezen. „Op deze fiets zou ik op mijn vijftigste nog een Giro-etappe kunnen winnen. Met een druk op de knop rijd je zo vijftig kilometer per uur”, betoogde de Italiaan, tegenwoordig wielercommentator bij de Rai. Saillant detail: het is niet de eerste keer dat Cassani na zijn carrière voor opschudding zorgt. In 2007 was het zijn getuigenis die de val inluidde van Raborenner Michael Rasmussen. Cassani was de Deen tegengekomen in de Dolomieten, terwijl hij op dat moment volgens zijn whereabouts in Mexico hoorde te trainen. Na de verklaringen van Cassani werd Rasmussen door de Rabodirectie uit de Tour de France gehaald.