Joop Zoetemelk Classic 2013

100 kilometer

Datum : 16 maart 2013
Aanwezig : Eric, Han & ondergetekende

De Joop Zoetemelk Classic is een toertocht vroeg in het seizoen die ik steevast elk jaar rijdt mede ook omdat ik aanwezig was toen deze voor het eerst gereden is.

De week voorafgaand aan deze toertocht werden we via mail gewaarschuwd door de organisatie voor de weersverwachtigingen en dat we rekening moesten houden met erbarmelijke omstandigheden.
De week voorafgaand aan deze toertocht werden we voor gek uitgemaakt om te gaan fietsen met de daarbij behorende argumenten door een heer die enkel badminton leuk vindt, de rest is stom.

Dit mocht ons niet deren en vol goede zin rijden Eric en ik vroeg af richting Leiden waar Han al aanwezig was in de feesttent of deze speciaal was neergezet omdat Han jarig is, is tot op heden de vraag.
Snel de startnummers halen en de bidons vullen in de kantine van Swift Leiden.
Binnen komend in de kantine typeert de legende Joop Zoetemelk: In de tent is het gezellig druk met enthousiaste fietsers, daarnaast in een lege kantine zit Joop Zoetemelk, met zijn kleinzoon en nog 3 personen.. haast schuw van elke aandacht.

Dan is het koers.
Vanaf de start zitten we in een groep die onrustig is er wordt te pas en te onpas geremd, zelfs voor plassen op de weg wordt geremd.
Han wist niet hoe snel we hier van weg moesten.
Uiteindelijk vinden we een groep van 4 man die het niet erg vonden om het kopwerk te doen, wij vonden het niet erg om te volgen en zo rijden we de kilometers weg over inmiddels bekend terrein.
Als we een afslag missen, met notabene een camera opgesteld zo groot, worden de kaarten geschud en mogen Han en ik het kopwerk doen. Met stukken vol tegenwind harken we richting een warme bak koffie met appelgebak met slagroom, het is tenslotte het verjaardagspartijtje
van Han.
Helaas...door nu blijkt een nieuwe route komen we niet meer in de buurt van het gezellig restaurantje, maar komen we uit op een grote parkeerplaats, waar we verwend worden met een krentebol, banaan, gelletjes en een sportdrankje.
Zo maken we ons op voor de laatste 50 kilometer met Eric inmiddels op de bekende survivalmodus.
Omdat de snelheid er aardig uit is valt het niet mee om een groep te vinden waar we ons kunnen handhaven. Rest ons niets dan Eric uit de wind te houden en te genieten van de omgeving (totaal nieuwe route totaal nieuwe omgeving).

Waar de Joop Zoetemelk Classic voor 2.999 deelnemers een gemoedelijke en mooie toertocht is ter voorbereiding voor ieder zijn eigen doel, rijdt er 1 deelnemer zijn eigen laMarmotte, zijn eigen etappe van een TransPyreneen, zijn eigen Gran fondo Giordina.
Voor Eric is elk bruggetje een ware Alp d'Huez, een ware l'Aubisque of ware Mortirolo.

Gesteund door Han rijden we richting Leiden (zo staat het op de borden).
Als we uiteindelijk boven komen bij een lange fly-over ligt daar ineens het Shell-tankstation. De ontlading van Eric is zo enorm dat er een verbaasde blik van Han volgt. Diegene die deze tocht vaker hebben gereden weet dat het nu nog maar een paar kilometer is.

Nu rest alleen de Col du Bourg a la Creme, de finale van deze toertocht.

Klus geklaard..
Voldaan en tevreden proosten we in de gezellige kantine van Swift op Han z'n verjaardag en voorzichtig wordt deelname in 2014 genoemd..
Ik ben zeker aanwezig en ik hoop dat we volgend jaar weer een mooi kluppie hebben.

Marcel

ps. Klik hier voor een Filmpje!