Koppeltijdrit Abbenbroek 2009

5 september, 22km

De voorbereiding:

Ruim enkele weken voor de werkelijke datum begon voor velen reeds de voorbereiding aan dit evenement. We konden het onze sponsoren natuurlijk niet aandoen dat we een flater zouden slaan en hun goede naam te grabbel zouden gooien.

Door velen werd het parcours een of meerdere malen verkend en wat daaruit naar voren kwam was dat wind een zekere rol zou gaan spelen. Met name de laatste week was de herfst binnengevallen en hadden we een kittig briesje op het parcours, zelfs zo erg dat er berichten waren dat Ard niet boven de 22 km/hr uit kwam. Natuurlijk onacceptabel voor de tijdrit en zover is het dan ook niet gekomen; we houden het er maar op dat hij z'n krachten aan het sparen was.

Voor mij persoonlijk was de voorbereidingsweek er een van ontnuchtering (en dit keer niet van de drank). Had ik vooraf nog hoop om een scherpe tijd neer te zetten, in mijn parcourverkenning op woensdag was die hoop snel vervlogen. Han had mij gecontacteerd als gangmaker, maar die rol bleek al snel omgedraaid te moeten worden daar ik de rest van de groep moest laten gaan toen zij het wiel kozen van een ander renner die het parcours verkende. Een illusie armer kwam ik puffend en kreunend achter Han, ruim een minuut later bij het café terug dan de rest van de groep. Geen goed vertrouwen voor zaterdag, maar zoals jullie allen weten ben ik een publieksrijder dus dan daar maar op gokken.

De tijdrit dag...

Zoals altijd in onze gelederen, was er van een vlekkeloze voorbereiding geen sprake. In de loop van de middag bleek Scholte helaas niet mee te kunnen rijden en werd Willem opgetrommeld, die dan ook een half uur later met een fietsbouwpakket bij Ard verscheen daar enige onderdelen niet meer functioneerden of helemaal niet meer op de fiets zaten. Met vereende krachten (Ard en Nikhil) werd de fiets opgelapt, zodat de eerste groep om 16.30 richting Abbenbroek kon gaan om daar de rugnummers af te halen. Na een tussenstop in Brielle werd er richting Abbenbroek gekoerst met prima weer, hoewel er toch een stevige bries stond. In Abbenbroek was het al een gezellige drukte en konden we beginnen aan de echte laatste voorbereidingen. De gebroeders Steur en Ard & Dennis reden nog een rondje parcours om op te warmen, ik was met Han nog even naar Zuidland gereden en de rest nam rust.

Inmiddels ook aardig wat landelijke en regionale prominenten en oude strijders gespot, en indien enige hoop op een goede positie dan begon deze wel te vervagen. Doel was zo hard mogelijk te gaan en maar te zien waar we zouden eindigen.

Om 18.33 ging ons eerste koppel van start in het opvallende tricot uit Rockanje. De gebroeders Steur waren goed op dreef en reeds bij de eerste doorkomst hadden ze al enkel koppels ingehaald om naar een scherpe tijd van 32.35 te rijden (40.8 km/hr gemiddeld). Op dat moment veruit de snelste tijd bij de heren en deze tijd zou geruime tijd bovenaan blijven staan tot de gebroeders Schotte met een tijd van 30.20 hen naar de tweede plaats verwees. Dit bleek later veruit de snelste tijd te zijn en een 4e eindtijd was voor de gebroeders Steur het eindresultaat met slechts 16 tellen achterstand naar de 2e positie.

Hoewel Ard en Dennis niet aan de tijd van hen konden komen, reden ze ook ruim voor de rest van onze groep uit. Met een gemiddelde van boven de 37 km/hr was hun eindtijd 35.59 minuten. Deze tijd bracht hen op een gedeelde 26e plaats en met 61 koppels in de achtervolgende groep op de koplopers.

Voor de overigen was het een gevecht in de achterhoede waarbij een ieder zijn eigen strijd leverde tegen de weerselementen (of fysieke problemen). Willem was helaas degene die te maken had met fysieke klachten en moest nog even zijn maag legen onderweg. Met het oog daarop is een tijd van 40.08 dan ook niet slecht. Daar George aangaf dat hij niet vermoeit was door het wachten op Willem en Willem een man van revanche is, dan biedt dat zeker perspectief om volgend jaar enige minuten eraf te rijden. Dit jaar een 56e plaats voor hen.

Marcel en Urbo waren de 'best of the rest' met een tijd van 39.26 en ook de enigen van ons die de een andere tactiek toepasten. Urbo offerde zich helemaal op tegen wind en liet Marcel het karwei afmaken, wellicht dat dat hen de titel 'best of the rest' heeft opgeleverd.

Persoonlijk moet ik grote dank uitspreken richting Han daar hij vandaag duidelijk de sterkst was en vooral tegen wind het meeste kopwerk heeft moeten verzetten. Vergeleken met de trainingsronde van de woensdag voor de tijdrit, was het veel beter en kon ik wat meer bijdragen aan de tijd van 40.00 min. Op twee verraderlijke stukken tegen wind moest ik echter genoegen nemen met volgen en onze mountainbiker voor laten gaan hoewel hij ruim een halve meter hoger zit dan ik (en daarbij dan ook nog een halve meter kleiner is dan ik....). Al met al was ik tevreden met de tijd en met mijn huidig trainingsniveau het hoogst haalbare...zoals altijd maar weer vasthouden aan het feit dat ik volgend jaar wat meer ga fietsen (wat ik al zeg sinds m'n 16e....).

Nikhil met z'n vader zaten in dezelfde groep als ons en hun tijd was 41.25, maar door het bonificatiesysteem waren zij ons in de eindklassering weer te snel af met een 46e tijd en slecht 1 plek achter Ard en Dennis.

Na afloop nog even nageborreld in de tent en ik was persoonlijk blij dat ik met Ard een lift naar huis kon krijgen. Fietsen had nog gelukt, maar van harte was het zeker niet gegaan.

Al met al een hele gezellige avond, die ook prima georganiseerd was. Zeker een aanrader voor een vervolg komend jaar. Kijkende naar de verschillen in tijden moeten we streven naar zo'n 4 minuten verbetering (voor de laatsten onder ons) om ons in de middenmoot te vestigen en aansluiting te vinden bij Ard en Dennis.

Voor het algehele klassement moeten we nog maar eens op zoek naar wat 'ouderen' om enige bonificatie seconden op te strijken. Het blijkt namelijk dat we allemaal toch nog erg jong zijn (mijn positiefste conclusie na vandaag!!) en zo niet kunnen meespelen voor de prijzen.

Tot de volgende krachtmeting!!

Groeten, Jean-Paul

Naar de Foto's  Klik hier voor de uitslagen!